ראשי התיבות מח"ש הם למעשה המחלקה לחקירות שוטרים. מדובר על מחלקה בפרקליטות המדינה שהתפקיד שלה לחקור חשדות בעבירות פליליות שבוצעו על ידי אנשי משטרת ישראל. מחלקה זו לא תמיד הייתה קיימת. במאמר הבא נסביר על מחלקה זו וההיסטוריה שלה.
איך הוקמה מח"ש?
בעבר חקירות פליליות וחשדות פליליות על שוטרי מדינת ישראל יתבצעו על ידי היחידה המשטרתית לחקירות פנים. במהלך השנים ולאחר ביקורות רבות, הבינו כי קיימת בעייתיות בכך שהמשטרה למעשה תחקור את עצמה. מה שהכי השפיע על פעולת המעבר להקמת מח"ש היה דו"ח מבקר המדינה שמתח ביקורת מאוד גדולה על היחידה המשטרתית לחקירות פנים ויחד עם הביקורת הציבורית החליטו לבחון את הנושא יותר לעומק והקימו ועדה בתחום. המלצת הוועדה הייתה להקים מחלקה תחת המשרד למשפטים שתפקידה יהיה לבצע חקירות מהסוג הזה. מחלקה זו תהיה מורכבת מחוקרים של המשטרה שיהיו גורם חיצוני ויבצעו רק את התפקיד הזה.
במה עוסקת המחלקה לחקירות שוטרים?
המחלקה לחקירות שוטרים עוסקת בחקירות על עבירות פליליות שבהם אנשים מהמשטרה נמצאים כחשודים. מחלקה זו אחראית גם על ביצוע עבירות פליליות שהתבצעו על ידי אנשי שב"כ וזאת במידה והם קיבלו הנחיה כזאת מהיועץ המשפטי לממשלה.
החקירות הפליליות בעבירות הפליליות הן בעיקר עבירות שבהן החוק קובע כי העונש הוא לפחות שנת מאסר אחת. על-פי בדיקות נתונים נראה כי רוב העבירות המבוצעות על ידי שוטרים קשורות בטוהר המידות ושימוש בכוח שלא כדין כלפי אזרחים.
אם שוטר חשוד בפלילים איך הוא יכול להתמודד עם החקירות?
כמו לכל אזרח ישראלי גם עובדי ציבור, כמו שוטרים הם בעלי זכות לקבל סיוע משפטי כאשר הם חשודים בפלילים. כידוע לכולם, שוטרים הם עובדי ציבור שאמונים על שמירת הסדר הציבורי ורבות הפעמים שמופנות כלפיהם עבירות שונות. בשל הרגישות בעניין, שכן מדובר בקריירה וחיים של השוטר אל מול הציבור, הרי שמערכת אכיפת החוק מתייחסת לעבירות אלו בחומרה והבדיקות שנעשות והחקירות הן קפדניות מאוד. כל שוטר, כמו כל אזרח במדינה זכאי לסיוע על ידי עורך דין פלילי שייצג אותו אל מול בית המשפט והמחלקה לחקירות שוטרים. אנו במשרד עורכי דין שלומי הכהן מטפלים גם בעבירות של שוטרים.
מספר הליכים משמעתיים מול שוטרים
הנושא של הליך משפטי מול שוטרים הינו נושא חשוב מאוד המוסדר במספר הליכים. הראשון הוא ההליך הפלילי. זהו הליך שבו השוטר יוצא לחופשה ללא תשלום ובזמן זה תתבצע החקירה והתבררו ועובדות. במידה שימצאו ראיות, הרי שיוגש נגדו כתב אישום כמו לכל אזרח. הליך משמעתי זהו הליך שלא מצריך כתב אישום, אך יפתח כנגד השוטר הליך משמעתי שלפעמים יביא לסיום תפקידו. ההליך האחרון הוא הליך מנהלי שבו מתבצעת חקירה, לא מוגש כתב אישום וניתן לתת לשוטר עונש באמצעות קנס, עיכוב בדרגה או פיטורין.